Suojellun Haapasen huvilan pinnat uudistuivat

Palaa referenssilistaan

Julkisivu-uudistus museoviraston valvonnassa

Apteekkari Severi Haapasen perheensä kodiksi rakennuttama, vuonna 1929 valmistunut Haapasen huvila on yksi Tampereen Pyynikin tunnetuimmista maamerkeistä.

Remonttitalo toteutti suojellun rakennuksen julkisivurappauksen uusimisen, ikkunoiden ja ovien kunnostuksen sekä pihasaneerauksen.

Haapasen huvilan lähes alkuperäisessä asussaan säilyneet julkisivut on suojeltu asemakaavalla. Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö on määritellyt Haapasen huvilan rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi kohteeksi.

Rakennus siirtyi Tampereen kaupungilta SASKY koulutuskuntayhtymän omistukseen vuonna 2020. Sasky toteutti talon tarvitseman, laajan remontin. Ulkopinnoista uusittiin ensin vanha peltikatto.

– Alkuperäinen lähes 100 vuotta vanha kattopelti oli kaksi kertaa paksumpaa kuin nykyinen konesaumapelti. Katto pellitettiinkin kahteen kertaan. Myös tällä kerralla tarvittiin käsityötä, jotta lopputulos vastasi alkuperäistä, kertoo SASKY koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lahti.

 

 

”Luottamuspääoma teki yhteistyön helpoksi”

Remonttitalo sai julkisivu-urakan tavanomaisen kilpailutuksen kautta. Urakka sisälsi myös pihatyöt. Remontti toteutettiin pääosin vuoden 2023 aikana.

– Pintaurakka on edennyt yhteistyössä museoviraston kanssa. Olemme esittäneet museovirastolle eri vaihtoehtoja, ja soveltuvasta ratkaisusta on saatu päätös nopeasti. Yhteistyö museoviraston kanssa on sujunut todella joustavasti, Antti Lahti sanoo.

Museovirasto on myös valvonut Remonttitalon työn jälkeä. Viimeisiä loppukorjauksia tehtiin toukokuussa 2024, jonka jälkeen julkisivu-uudistus on valmis.

– Työ on edennyt ja sujunut Remonttitalon osalta todella hyvin. Meillä on ollut hyvä vuoropuhelu koko urakan ajan. Saavutettu luottamuspääoma on tehnyt yhteistyön sujuvaksi ja helpoksi.

Huvila palvelee nyt koulutusta ja kehitystä

Remonttitalon osalta urakasta vastasivat Jukka Karjalainen ja Pekka Koskinen. Antti Lahti kiittää erityisesti hyvää ja suoraa keskusteluyhteyttä urakoitsijan kanssa.

– Oli myös mukava nähdä, että Remonttitalolla on hyvähenkinen työporukka. Olemme teettäneet 10 vuoden aikana monia urakoita. Tämä oli yksi parhaista kokemuksista, Antti Lahti sanoo.

Haapasen huvila toimii Saskyn yksikkönä, jossa tarjotaan tietoliikenteen koulutusta noin 70 opiskelijalle.

Lisäksi huvilassa toimivat Saskyn hallinto sekä osa kehittämisen ja innovaatioiden yksikön toiminnoista. Yksikkö toteuttaa pedagogisia hankkeita, jotka kohdentuvat mm. tulevaisuuden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin ennakointiin. Huvilassa operoidaan myös Saskyn opiskelijavaihtoa.

 

Ammattilaisten palvelu
– Jätä soittopyyntö

  • yhteyskanava rakennuttajille, suunnittelijoille, isännöitsijöille ja taloyhtiöiden sekä kiinteistöjen edustajille
  • jätä viesti, ja aiheesi tunteva henkilö soittaa sinulle nopeasti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.